Tids nog vänder det

Tenet
 
 


En soldat i ett CIA-förband dras in i en märklig verksamhet i samband med ett antiterroruppdrag. På något sätt verkar någon från framtiden kunna kommunicera med vår tid och denne är inte ute i goda syften...
 
Länge har jag väntat på att på gå på bio igen och väl där vill man förstås gärna se något mäktigt och häpnadsväckande. Vad kan då passa bättre än en ny thriller av Christopher Nolan? 
 
Jag blev inte särskilt besviken. Tenet är action från första till sista bildrutan. Ljudet är mäktigt och exemplariskt förfinat. Musiken av svenske Ludwig Göransson (som vann en Oscar för Black Panther) är också den av högsta märke. Actionscenerna, som avlöser varandra, är stundtals precis så eminenta som vi vant oss vid med en av världens bästa regissörer. Höjdpunkten nås i en motorvägsscen som inkluderar våghalsighet och en brandbil. 

Men det når aldrig upp till den briljans som finns i Memento eller Inception. Grunden till ploten är komplicerad och uppbyggnaden i de första två akterna är både spännande och intressanta, men i akt 3 kommer aldrig den där superba tvisten. Det är bra, stundtals mycket bra, men aldrig mästerligt. Trots den ovanliga och väldigt Nolan-aktiga idén som bygger upp narrativet och antagonismen så blir större delen av filmen mycket lik en Bondrulle. Det är fina kostymer och bilar, lyxyachter och en rysk skurk som av någon outgrundlig anledning spelas av Kenneth Branagh. Och Bondfilmer brukar vara underhållande och actionspäckade, men sällan genomtänkta och briljanta. Detta är klart bättre än en vanlig Bond, men inte så bra som jag hade hoppats. En mycket trevlig bioupplevelse, men inte mer. 

Det är ett bra val att använda John David Washington i huvudrollen, vars namn aldrig nämns, och kalla honom protagonisten. Han är tämligen okänd för den stora massan och gör sig väldigt bra i rollen. Robert Pattinson är också utmärkt. Elisabeth Debickis karaktär är dock lite svag och Clémence Poésy har fått en för liten roll. Förutom detta hade filmen mått bra av mer dialog, växling av tempo och förstås en bättre antagonist. 

Jag njöt ändå av filmen, men den etsade sig inte kvar som Nolans rullar tenderar att göra. 

4/5 (7/10) och plats 433 på den uppdaterade listan. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0