(Spana in Alfredsson)

Hasse Alfredssons eminente son Tomas är verkligen en regissör att spana in. Förutom de solklara fullträffarna:
 
 
Torsk på Tallinn
 
och
 
Låt den rätte komma in
 
 
 
 
...har han också gjort fantastiska filmer som fyra nyanser av brunt och en liten film om döden. Det senaste alstret jag nu beskådat är hans hollywooddebut:
 
tinker, tailor, Soldier, spy
 
Ljussättningen och miljöerna är lika fantastiska som vanligt och Alfredsson har en förmåga att göra lågmäld, spännande film som ändå känns påkostat. Filmerna är både häpnadsväckande och ödmjuka på samma gång. Istället för att sticka iväg och överdriva fokuserar vi på relationer och en liten historia. Här är det kalla krigets dagar och underrättelsetjänsten MI6 i London som är i fokus. Kalla kriget är en briljant tidsperiod att göra film om. Alla spionerade på alla och folk bytte sida så mycket att det var nästan omöjligt att lita på någon. Alfredsson skildrar det väl, men bygger också upp ett tight kompisgäng vars mysfaktor skulle raseras på ett sorgligt sätt om det visade sig att någon av dem var en mullvad. Mr Smiley (lysande Gary Oldman här ovan) får det mindre roliga uppdraget att utreda sina egna och finna mullvaden. Spännande, starkt och snyggt! Se den!

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0