Ebony and Ivory

Green Book
 
 
 
I en liten grön bok finns en förteckning över alla platser där en mörkhyad tillåts att bo och äta i den amerikanska södern på 60-talet. Denna reseplan måste världspianisten Dr Don Shirley och den lönnfete utkastaren Tony Lip följa när de tillsammans skriver historia. Shirley ska turnéra i södern som en av de första mörkhyade och Tony går verkligen utanför sin comfortzone när han tar jobb som musikprofessorns assistent...
 
Riktigt fin och välgjord ”må bra”-film om en sorglig tid då mörkhyade behandlades som andra klassens medborgare, ja nästan som virus. Huvudhistorien är ändå den klassiska om växande vänskap mellan två väldigt olika människor. 
 
Allra bäst är nog själva aktörerna. Viggo Mortensen visar vilken bredd han har i rollen som den plumpe italienaren och Mahershala Alis närvaro är fantastisk. Han har verkligen en kometkarriär med en Oscar för rollen i Moonlight som höjdpunkt hittills. I skrivande stund är inte Oscarsnomineringarna klara, men det ryktas om ett flertal nomineringar till detta alster. Se den, förundras över hur människor behandlats så nyss och njut av den humoristiska tonen.
 
Knapp 4/5 (7/10) och plats 389 på den uppdaterade topplistan

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0