Allt överallt hela tiden

Everything everyone all at once
 
 
 
Inatt gick Oscarsgalan av stapeln. Jag orkade inte sitta uppe, men har kollat igenom de bästa bitarna i efterhand. Jag älskar verkligen film och det gör ont i mig att jag inte har orkat se så mycket som jag gjort förr om åren, men nu har verkligen filmsuget kommit tillbaka och jag hoppas att det även gäller inlägg här på bloggen.
 
Själva galan inleddes mycket pampigt med en jättefin sammansättning av både klipp och bakgrundsmaterial från filmåret. Jimmy Kimmel är en briljant programledare och flera roliga och minnesvärda ögonblick blev av i en skandalfri gala. 
 
Och galans stora vinnare har jag lyckats se. Filmen "Everything everywhere all at once" som lyckades kamma hem hela 7 Oscars. Filmen är verkligen jättebra och en ovanlig akademivinnare.
 
Filmen handlar om en kinesisk immigrant i USA som en dag får veta att alla beslut man tar i livet skapar en alternativ verklighet, ett alternativt universum baserat på det andra beslutet. Evelyn Wang ser alla sina andra liv som är väldigt olika. Dessutom kan man med hjälp av avancerad teknik och faktiskt genom att göra något väldigt ologiskt och oförväntat få hoppa i sin kropp i en annan verklighet. Filmen är härligt skruvad! I en av världarna har människorna korvfingrar! Det är Kung Fu-action, starkt familjedrama, komedi, Sci-Fi och allt på en gång. Det är som att Douglas Adams möter Ang Lee som möter Familjefilm. För de får ihop storyn otroligt bra med familj och kärlek som centrum i ett galet universum av snabba klipp och humor. 
 
Ke Huy Quans Oscar för bästa manliga biroll var galans höjdpunkt för mig. Det var så fint att se hans tårdrypande tal. Han började livet som båtflykting och tog sig in i Hollywood och de flesta av oss känner igen honom som den lilla söta "Shourt Round" i Indiana Jones och de fördömdas tempel, men nästan 40 år senare fick han tillslut sitt stora erkännande med sin välförtjänta Oscar. Han är grym i rollen!
 
Galan fyllde på med att ge Jamie Lee Curtis en lika välförtjänt, men kanske lite mer oväntad, statyett och slutligen förstås exceptionella Michelle Yeoh (känd från bla Crouching Tiger Hidden Dragon och Shang-Chi) och priset för bästa film. 
 
En film jag inte har sett, men är väldigt sugen på att se är Tár och en annan är Women talking. De var dock inga stora vinnare (En Oscar till Women talking). Triangle of Sadness vann inte heller i någon av sina tre nomineringar. 
 
Andra priser:
 
Bästa animerade film 
 
Benicio Del Toros Pinnochio var en värdig vinnare. En otroligt snygg och varm samt småläskig stop-motion-version av den klassiska sagan. Både Havsmonstret och inte minst Röd är mycket bra filmer, men konstmässigt är den ett snäpp över
 
Bästa Foto
 
Gick till mäktiga tyska  "All Quiet on the Western Front" som totalt tog 4 priser på galan. Filmen är otroligt snygg och välgjord och var väl den andra stora favoriten till bästa film. Den vann mycket också mycket förväntat priset för bästa utländska film. Mycket bra film!
 
Bästa mask och smink
 
Jag har inte sett "the whale" och har inget emot prise, men från vad jag sett tycker jag nog att arbetet med Pigvinen i "the Batman" och även arbetet med "Elvis" är minst lika imponerande
 
Bästa kostym
 
"Wakanda Forever" är en ganska tråkig uppföljare på fantastiska "Black Panther" men kostymerna är lysande så helt rätt val av juryn som också gav galan lite bredd. 
 
Bästa specialeffekter
 
Gick med rätta till "Avatar - the way of water" som är makalöst snygg. En av de snyggast uppbyggda miljöer jag sett på film. 
 
Bästa ljud
 
Gick till "Top Gun Maverick" och visst den har maffigt ljud, men jag tyckte faktiskt att "the Batman", som var nominerad, hade ännu mäktigare ljudbild. Top Gun är troligt välklippt också, men där finns det förstås inget som slår galans storvinnare på den biten. 
 
Totalt sett får jag konstatera att 2022 bara var ett hyfsat filmår. En hel del bra filmer, men få fantastiska. Att filmer som Avatar och Wakanda forever är nominerade till bästa film är lite av ett svaghetstecken och även om jag verkligen gillar vinnarbidragen så var de inte makalösa gestaltningar på det vis en Oscarsvinnare kan vara. Jag har svårt att komma på andra filmer som borde varit nominerade Där kräftorna sjunger kanske?  
 
 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0