21 - den med den mörka kaninen

Donnie Darko


 
Jag såg Jake Gyllenhaal i en usel rulle, som heter "bubbleboy", häromdan och tänkte att den här killen har gjort mycket skit. Men allt är förlåtet när man ser den här geniala thrillern där hans syster Maggie faktiskt spelar han syster. Allt handlar om den unge mystiske Donnie som en dag får en flygplansmotor i sin säng, men lyckligtvis är han då uppe i går i sömnen (något han gör ofta). Donnie har svårt att passa in i tonårsvärlden och i skolan och har mystiska syner där han bl.a. träffar en otäck kanin som heter Frank. Frank verkar styra Donnies liv och efter det att Donnie undvikit flygplansmotorn tar Frank över helt.

Filmen, som är Rickard Kellys regidebut, är en upplevelse och inget för den som vill ha en tydlig och rak handling. Historien är fylld av skumma och snygga scener och allt hänger ihop på något mystiskt sätt. Ett mästerverk!

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0