"All is well"

3 idiots
 
 
 
 
Berättelsen om tre män, med väldigt olika bakgrund, som möts på ingenjörsskolan och grundlägger en både djup och galen vänskap. Tiden på skolan blir ett hejdlöst äventyr och en ständig kamp mot demonrektorn, men allt är inte som det verkar...
 
Jag har bara sett en handfull riktiga Bollywoodrullar och ska erkänna att jag inte riktigt vet hur jag ska värdera en sån här film. Det är en av de högst rankade indiska filmerna någonsin (8,4 på imdb) och den är omåttligt populär i hemlandet, men den är inte som filmer brukar vara. På nästan tre timmar har man proppat in precis allt som kan hända under 100 år på ett universitet. Det är kärlek, invigningsriter, avstängningar, självmordsförsök, livräddningar, barnafödsel utan el och doktor mm mm mm Man växlar mellan barnsliga sexsskämt, kiss o pranks och djupa livsvisdomar, hjärtskärande vänskap o pedagogiska diskussioner.
 
Å ena sidan berörs man av det fina budskapet om kunskap före betyg och kärlek före materialism. Å andra sidan frågar man sig: Varför ska det dansas i duschen? Varför slänger de hela tiden in engelska meningar i hindin? Varför läspar antagonisten?
 
Själva grundhistorien om en riktigt fin och genialisk kille med törst för kunskap och ett stort rättspatos, är medryckande. Men det finns också märkliga sidospår, ett rejält överspel och fåniga, stereotypa karaktärer (som pluggiskonkurrenten och den enormt överdrivna rektorn)
 
Plötsligt kommer musiknumren och man vet inte om man ska digga eller skratta. 
 
Slutsatsen är att detta ändå verkligen är värt en titt. Det är en fin, om än överdriven, historia och det är en meriterande och underhållande upplevelse att beskåda en Bollywoodproduktion. 
 
Knapp 3/5 (5/10)
 
 
Before I fall
 
 
 
 
Tänk om du visste att detta var din sista dag! Vad skulle du göra av den? Sam är med i den coola kvartetten på den lokala gymnasieskolan. Hon har de snyggaste vännerna. De snyggaste kläderna. Den snyggaste pojkvännen. Men är det egentligen så bra? När hon inser att hon faktiskt lever sin allra sista dag börjar hon också fundera på om hon lever det liv hon vill leva. 
 
Ry Russo-Young har gjort sitt försök med time-loop-konceptet som jag först såg i geniala "Groundhog Day" och som nu är ganska vanligt. På sistone har jag sett det i ganska lyckade "Edge of tommorow" och en helt OK Netflixproduktion som heter "Arq", men ska man ge sig på det måste man ha tänkt.
 
Den här filmen har inte så mycket nytt att bidra med, förutom en ny miljö. Man rycks ändå med i historien om en tjej med ett gott hjärta, som övergett sig själv och blivit ytlig och elak. 
 
För mig stör det dock att samtliga karaktärer känns som hämtade ur en klädkatalog och att man varit så ickeinovativ med kataktärspaletten. Men historien är stark nog för att rädda det till sevärt och musiken är riktigt bra. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
Knapp 3/5 (5/10) och inget för listan. 
 
 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0