De sämsta!

 
Nej. Jag ska inte göra en lista över de sämsta skådisarna. Det känns både elakt och omöjligt. Det finns så många skådespelare som gjort någon liten konstig biroll och ofta hänger det mycket på manus och regi hur bra prestationen blir. Jag har sett aktörer som varit lysande i en film och usla i en annan.
 
Men det är när allt faller samman. manus, regi, skådespel, musik etc som det blir riktigt dåligt. Ibland kan något element vara bra som t.ex. foto och musik men om dialogen och gestaltningen haltar rasar allt samman ändå.
 
För att platsa på den här listan ska det inte vara alltför mycket lågbudget. Sådana filmer har ofta från början en massa begränsningar som gör att de inte kan bli bra. För det andra så finns det en upppsjö av filmer "som är så dåliga att de blir bra". En del sämre produktioner präglas ändå av ett visst mått av charm som är oemotståndligt. Mest irriterande är det med dåliga komedier. När en film som ska få mig att skratta inte levererar kan jag bli lite putt. Nästan hela skräckgenren skulle kunna platsa på listan, men jag undviker att se det mesta där. Allt med Steven Seagal skulle förstås också kunna platsa. 
 
Först några hedersomnämnanden:
 
Plan 9 from outer space
 
 
 
Denna klassiker har flera gånger utsetts till världens sämsta film, men när man känner till lite om den excentriske lågbudgetregissören Ed Wood är det svårt att inte tycka om den.
 
Ploten är lika galen som idiotisk. Ett gäng utomjordingar vill lära mänskligheten en läxa om att ta bättre hand om vår jord. Detta genomför de genom att väcka döda till liv, som sedan kan få gå bärsärkargång.
 
De flygande tefaten hänger i snören som syns och flygpiloterna sitter på trästolar och håller i en spak. Som om det inte vore nog är bakgrundshistorien till inspelningen magisk. Den enda sponsor Wood lyckades få till var Baptistkyrkan och de tvingade honom att ändra sin originaltitel ”graverobbers from outer space” till det ni ser ovan.
 
Wood lyckades övertyga storstjärnan Bela Lugisi (som bla spelat Dracula) att göra en sista film, men hann tyvärr bara prova kameran på honom en gång innan han avled. För att kunna behålla sitt affischnamn lät han sin flickväns kiropraktor spela rollen i resten av filmen med en kappa över ansiktet. En annan kändis Maila Nurma ställde upp
med sin fixkaraktär Vampira, men vägrade prata i rollen. Filmen är outsägligt dålig, men på så många sätt underbar. 
 
Spice World
 
 
 
När musikartister blir för stora vill de ibland göra film. Ibland är de bra skådisar (Rihanna, J Timberlake mfl) men ofta är det en dålig idé. Den här är så erbarmligt dålig att jag är ganska säker på att det är medvetet.
 
 
Stopp! Annars skjuter morsan skarpt
 
Den svenska titeln är inte så långt från originalet och titeln säger egentligen allt om filmen. Jag vet inte vad Sylvester Stallone tänkte på när han tog den här rollen. 
 
Tandläkaren
 
 
 
En kultfilm som kom direkt på VHS om en tandläkare som blir galen. 
 
Besvikelser
Filmer som gör en besviken är ett annat kapitel. Dessa filmer är inte genomusla, men jag blev verkligen besviken på dem:
 
the 27 dresses
 
Kate Winslet och en mycket intressant grundstory faller totalt. Fallet börjar bokstavligt med ett fall i en silo och från det ögonblicket är filmen (som
dittills växlat mellan fars, drama, svart komedi och romantik) en enda oätlig soppa
 
Chicago
 
Superhyllad, meningslös och tråkig. Richard Gere felcastad. 
 
Arkiv X - I want to believe
 
Som en lång version av ett ovanligt tråkigt avsnitt
 
Batman & Robin
 
Överspel och dåligt manus. 
 
den tredje vågen
 
Teartrala skådisar och löjlig handling. 
 
en underbar jävla jul
 
Inte roligt. Inte tänkvärt. 
 
Hälsoresan
 
Svårt att följa upp alla klassiker i sällskapsresan, men sååå tråkig den här är. 
 
Indepence Day - återkomsten
 
Roland Emmerichs filmer är väl aldrig några mästerverk precis, men originalet var iaf charmigt. Detta var totalt meningslöst. 
 
Man of steel
 
En osårbar hjälte med röntgensyn, laserblick, överjordisk styrka och flygförmåga tenderar att bli tråkig. Här hade man chansen att bygga upp något, problematisera, visa uppväxten. Men nej. Man skyndar sig igenom och ägnar halva filmen åt en episk strid med den ultimata motståndaren från rymden. Superman är osympatisk och tråkig. Lois Lane förvandlas från cool till stönande jungfru på ett ögonblick. 
 
Noah
 
Bara mörker. Osympatiska karaktärer. Märkliga tolkningar. Fult. 
 
Ocean's twelve
 
Elva och tretton är genomtänkta, roliga, smarta. Den här är ett enda stort ?
 
Suicide Squad
 
Riktigt, riktigt dåligt manus. Riktigt, riktigt dålig skurk. Några sköna karaktärer. 
 
Ted 
 
Bra idé. Bra inledning. Sedan: knark och sex och knark och sex och så lite knark och sex. 
 
 
Och så slutligen. Listan med de allra sämsta filmer jag sett:
 
20.     Snakes on a plane
 
 
 
Ja. Den handlar helt enkelt om ett plan fullt av ormar. 
 
 
19.     She's all that
 
 
 
Den ultimata klyschfilmen, som utger sig för att handla om skönhet på insidan, men som egentligen bara handlar om motsatsen. 
 
18.     Snuten i Varuhuset
 
 
 
Kevin James är inte min favorit. Dålig idé. Dåligt manus. Dålig film
 
17.     Valentine's day
 
 
 
Ja. Vi försöker göra en amerikansk Love Actually. Vi kör på alla hjärtans dag. Släng ihop lite skådisar och lägg ingen tid på manus. 
 
16.     Van Helsing
 
 
 
Hugh Jackmans absoluta lågpunkt. Så fånig. Vet att en del gillar den. 
 
15.     Miffo
 
 
 
Jonas Karlsson spelar en trött präst som blir kär i en sur tjej. Jag tror att de tror att filmen är fin på något sätt. 
 
14.     Jönssonligans största kupp
 
 
 
Stellan Skarsgård med löständer istället för Gösta Ekman. Bra idé!
 
13.     Geostorm
 
 
 
Katastroffilmer blir ofta katastroffilmer. Den här slaktas mer och mer ju längre tiden går. 
 
12.     Pearl Harbor
 
 
 
Storfilm. Kanske en del har den som favoritfilm. Fotot är bra. Scenen när japanerna kommer är till viss del välgjort. Resten är motbjudande. Min hatfilm. Kommer att tänka på en av filmhistoriens bästa låtar ”Pearl Harbor sucks and I miss you”
 
11.     Bordello of Blood
 
 
 
Ja jag vet. Varför valde jag att se en film med den titeln? En ung man ville väl se lite naket. Dennis Miller är en otrevlig typ, som en gång satt i Jay Leno och sa att det var OK att bomba bort all historia i Irak eftersom det är ett "skitland" och filmen är genomusel  
 
10.     Coyote Ugly
 
 
 
Trampar säkert en del på tårna med den här, men denna klyschfest tror jag bara har ett egentligt mål: få visa tjejer som dansar på bardisken medan de häller dryck över sig. 
 
 
9.       Epic Movie
 
 
 
Nästan alla filmer som slutar på ”movie” kunde varit med på listan. Denna är sämst av dem alla. 
 
8.       Iron Sky
 
 
 
Skulle kunna ha hamnat bland hedersomnämnandena. Nazisterna har kvar en bas på månen och de vet inte att kriget är slut. Idén är så dålig att det nästan blir bra, men jag tycker de har lite väl stor budget för att göra det sämsta de kan med varje scen. Dialogen är nog sämst i historien  
 
7.       Blair Witch Project 2
 
 
 
Uppföljare är ett annat kapitel som man skulle kunna ägna ett inlägg åt. Här en uppföljare på en unik film där man tar bort alla bra ingredienser och ersätter dem med dåliga
 
6.       Wallander - Byfånen
 
 
 
Det finns många svenska polisfilmer. Det här är den sämsta. Krister Henrikssons teartrala framställning ackompanjeras här av Anders Ekborg i en av de sämsta karaktärer jag sett på film
 
 
5.       Bad Neighbours
 
 
 
Bad
 
 
4.       American Pie - the naked mile
 
 
 
I en sluttande serie av filmer når man botten i denna historia om ett lopp där alla unga, slanka studenter ska springa nakna
 
 
3.       the Waterboy
 
 
 
Av alla Adam Sandlers gestaltningar levererade med bebisröst är denna värst
 
 
2.       Pitch Perfect
 
 
 
Många verkar älska den här. En klassiker tror jag t.o.m. en del skulle säga. Men har ni egentligen reflekterat över vad ni sett? De trötta klyshiga och ofta fördomstyngda karaktärerna. Sex- och kräkshumorn och det otroligt meningslösa manuset? Den enda behållningen är alltså att de sjunger några hits acapella. Nog finns det bättre filmer om underdogs, tävlingar eller för den delen körer?
 
1.       Sune i Grekland (all inclusive)
 
 
 
Det gör ont att se på den här. Sune är osympatisk och påminner mer om en mobbare än den söta oskuldsfulla kille han var tidigare. Sune och Sofie vill ha ett öppet förhållande. Inget ont om Morgan Alling, men han kan inte axla rollen som pappa Rudolf och ingenting av varken humor eller charm finns kvar. En tråkig och irriterande film!

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0