Vacker musik är vacker musik och murar förblir murar

Ruderless
 
 
 
När hans son dör i en skolskjutning faller han djupt. Han flyttar, bosätter sig i en båt och försöker glömma. Men en dag kommer hans exfru med bilen full av sonens grejer. I en låda finner fadern en hel arsenal av pojkens egna inspelningar. Genom musiken hittar Sam en ny mening...
 
Ett ganska stillsamt och konventionellt drama, fyllt av bra popmusik, men med ett ovanligt dramaturgiskt grepp och en twist som lyfter filmen. Billy Crudup är riktigt bra i huvudrollen och det är kul att se en storhet som Laurence Fishburne (i en sådan här lågbudgetfilm) i en skön biroll. Annars är både dialogen och skådespelarinsatserna svajiga. Exempelvis har Selena Gomez en konstig roll som också är taffligt utförd. Totalt sett är ändå William H Macys regidebut en ganska ovanlig och fin historia som lämnade en del spår. 
 
3/5 (6/10)
 
the Great Wall
 
 
 
Varför byggdes egentligen den kinesiska muren? En grupp tjuvaktiga västerlänningar på jakt efter krut hamnar mitt i en episk strid mellan de som vaktar muren och en uråldrig armé av monster...
 
Matt Damon får ibland kritik för att han spelar i fåordiga actionrullar. Här är det nog värre än någonsin. Dialogen i Yimou Zhangs skapelse är usel, vilket är tråkigt då Zhang stått för flera mästerverk tidigare i karriären (exv Flying Daggers). Regissörens styrka ligger visserligen i det visuella, men någon form av regi till skådisarna är väl också lämpligt? Färg- och kostymmässigt är det här enormt snyggt. Jag gillar också idén och CGI-monstren är helt OK. Den här typen av filmer tilltalar mig och man har tänkt till en hel del kring stridsteknik, men längre än så räckte inte idéerna tyvärr. 
 
2/5 (4/10)

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0