"Sometimes it is the people who no one imagines anything of who do the things that no one can imagine"

the imitation game
 
 
 
Under andra världskriget kodade tyskarna alla sina meddelanden och dekrypterade dem med hjälp av en maskin som kallades Enigma. En brittisk matematiker, som alltid ansetts vara lite udda, blev den som fick uppgiften att försöka knäcka koden till tyskarnas enorma krypteringssystem, en omöjlig uppgift...
 
En raffinerad och samtidigt tragiskt vacker historia målas upp både långsamt och intensivt, när vi får följa den (antagligen) autistiska Alan Turing genom både relationer och ekvationer. Benedict Cumerbath är briljant (liksom Keira Knightley mfl) i sin gestaltning av den ensamma mannen med den starka hjärnan och den svaga sociala kunskapen. Han förstår varken ironi eller flört, men han kan räkna som ingen annan och han har både stort hjärta och stora känslor bakom fasaden. Filmen är flerfaldigt Oscarsnominerad och väl värd en seger. 
 
Det blir en hög placering på "den uppdaterade listan" till höger bland kategorierna. 103

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0