Revolten

Fehér Iseten
 
 
 
När Lilli ska tillbringa ett par månader hos sin far, slaktaren, tvingar han henne att slänga ut sin hund, Hagen, på gatan. Nya regler gör nämligen gällande att blandraser måste registreras och betalas. För Hagen väntar nu ett tufft liv bland hundjägare och otäcka kamphundsuppfödare. Vad som väntar Lilli och hennes far är än mer raffinerat...
 
Denna ungerska komposition (med visst stöd från Sverige och Tyskland) är mycket annorlunda och det är ibland svårt att definiera vad man ser på. Är det ett konstnärligt Östeuropeiskt drama, en Disneyfilm eller en Hitchcockskräckis? Klart är ändock, att det är en utmanande allegori över hur olika grupper av människor behandlas i dagens Europa, inte minst i just Ungern där Nazismen är stark och människor registreras pga ursprung. Hundarna agerar makalöst bra och första halvan av filmen fångar mig helt. Regissören måste haft hjälp av skickliga hundmänniskor. Del 2, när hundarna ska hämnas på samhället, är lite mer av Apornas planet i skräckform och det funkar sisådär. Vissa scener, som den ovan med hundarna som väller in i stan är visuellt slående, men mycket blir lite b-skräckis. Man använder sig av skakig handkamera och det bidrar till den problematiska balansgången mellan Disney och realism. Tyvärr tycker jag också att de mänskliga aktörerna agerar alltför platt rakt igenom. Filmen vann pris på Cannesfestivalen, men når inte riktigt ända fram för mig. 
 
Klarar Bechdeltesten
 
Riktigt stark 3/5 och plats 400 på den uppdaterade filmlistan. 
 
 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0