50-talet präglades av två saker: efterkrigstid och ljudfilmens totala seger. Många filmer bearbetade Hollywoods stumfilmstjärnor och problemen de upplevde i övergången till ljud. De första riktiga thrillerfilmerna blandades med franska vågen, brittisk diskbänksrealism och mot slutet av perioden började TV slå igenom vilket ledde till ett och annat TV-liknande drama. Dessutom gjordes det varnande filmer om ungdomsbrottslighet, supande mm
Här är mina 17 favoriter från decenniet:
17 North by Northwest
Alfred Hitchcocks spännande förvecklingsthriller om mannen som misstas för att vara CIA-agent är den stora förebilden för alla Bondfilmer. Särskilt lyfts den storslagna slutscenen på Mount Rushmore. I huvudrollen ser vi legendaren Cary Grant.
16 Bron över floden Kwai
Det otroliga filmåret 1957 levererar en stark skildring av de brittiska krigsfångarna som byggde järnväg åt japanerna i Burma. Filmen är full av moraliska premisser och ställer frågor om lojalitet, relationer och krig.
15 Prästen i Uddarbo
Det starka porträttet om en kontroversiell och utmanande präst med en fantastisk Max Von Sydow i huvudrollen. Bygger på en verklig historia. Även denna film kom 1957.
14 Singing in the rain
Lysande musikalisk och komisk gestaltning som behandlar ljudfilmens genombrott. Debbie Reynolds spelar huvudrollen även om Gene Kellys ikoniska dansscen gett namn till filmen. Allra största behållningen är Jean Hagen som den gamla stumfilmsprimadonnan med den för ljudfilm ej passande rösten. Mycket rolig film!
13 Flicka och hyacinter
Briljant drama/thriller där en stark berättelse pusslas ihop. För tiden ovanligt mörk, realistisk och spännande. Hasse Ekman är regissören. Ulf Palme spelar skribenten som blir detektiv.
12 All about Eve
Mycket välspelad och spännande drama om den unga aktrisen med den illvilliga planen och den åldrande intet ont anande stjärnan. Vann hela 6 Oscars 1951 bland annat bästa film.
11 Sunset Boulevard
Fantastisk thriller i film-noir-stil med det revolutionerande greppet att börja med en scen som avslöjar slutet. Handlar om stumfilmsstjärnan Norma Desmond som vägrar acceptera sitt öde efter ljudfilmens genombrott. Gloria Swanson är fantastisk som den åldrade primadonnan
10 the 400 blows
Det kanske bästa ur franska vågen är detta starka drama om den negligerade ynglingen som dras in i kriminalitet. Fattigdom, lögner, samhällsrealism och massor av nya filmiska grepp. Riktigt berörande och ganska tungt
9 Vertigo
Hitchcock ger sig på filmnoir i en spännande kärleksthriller där man som tittare inte vet vad man ska tro eller vem man ska lita på. Mycket mystik. Suverän dramaturgi. Har legat till grund för mycket inom genrer som thriller och skräck.
8 de 7 samurajerna
Ultraklassiskt japanskt mästerverk av Akira Kurosawa om 7 sargade samurajer som väljer att försvara en liten desperat by som står under attack av just samurajer. Trots tidens och regionens stundtals enorma överspel är detta mycket bra. Dessutom är det en betydligt mer historiskt korrekt återgivning av samurajer än i modernare filmer.
7 Rear window
Andlöst spännande thriller av Alfred Hitchcock om fotografen som bryter benet och blir sittande en vecka i sitt hem. Han spanar på grannhuset mitt emot och blir snart övertygad om att en av dem har mördat sin fru. Otroligt välgjort. Hela filmen utspelar sig på ett ställe och kameran fokuserar antingen på forografens hem eller hans vy.
6 Afrikas drottning
Urmysig och romantisk film om kaptenen på "Afrikas drottning" och den något snobbige missionären som får för sig att de ska attackera ett tyskt krigsskepp under första världskriget och som finner varandra på vägen.
5 det sjunde inseglet
Ingmar Bergmans mästerverk om riddaren, tillbaka från korstågen, som söker svar på frågor om livet, döden och Gud under Digerdöden. Mötet med Liemannen/Döden och schackspelet är episkt. Nils Poppe i en oväntad seriös biroll. När filmen kom? 1957
4 Smultronstället
Bergmans bästa är som en mörk variant av "it's a wonderful life" med Victor Sjöström som den kalla Dr Isak Borg vars liv har präglats av egoistiska val där han distanserat sig från de viktiga människorna i hans liv. Filmen utgår från en bilresa till Lund där han ska ta emot en hedersmedalj, men resan blir istället en resa genom hans förgångna. Priset han ska få är för hans livsverk, men vilket livsverk har han egentligen åstadkommit? Filmen kom det otroliga filmåret 1957
3 Paths of Glory
Mästerverk av Stanley Kubrick från, just det, 1957. Filmen skildrar en central del av det första världskrigets Frankrike. Kriget stod still på västfronten och bakom linjerna kunde generalerna leva i lugn och ro medan människor slaktades i miljoner. Krig handlar mycket om resurser och propaganda. Man behövde kunna uppvisa framgångar. Därför gav man ofta order om att inta platser som egentligen var meningslösa ur en strategisk position, men som gav god reklam. Vi följer överste Dax som vägrar att låta sina män dö i onödan. En general anklagar då soldaterna för feghet och Dax tar kampen för att försvara dem, men vet samtidigt att han kan bli tvungen att beordra ut sina män i döden
2 12 angry men
Samma otroliga filmår kom Sidney Lumets suveränt dramaturgiska drama om en jury som ska fastställa domen i ett fall med en ung man som står anklagad för mord. Flera av skådespelarna är stjärnor från TV och formatet är också TV-mässigt. Förutom slutscenen så utspelar sig hela berättelsen i ett enda rum där 12 män ska avgöra en ung människas öde. Det kräver att vi som tittare fångas av dialogen, att berättelsen är stark och att vi kan måla upp bilderna i huvudet. Och man lyckas verkligen. Fallet verkar solklart. Klart han är skydig. De 12 männen röstar direkt och det visar sig att 11 stycken är för en fällande dom medan en man är emot. Så störigt tycker de andra, men genom filmen börjar hans ståndpunkter låta mer och mer vettiga
1 Ben-Hur
Den bästa filmen från 50-talet är ändå mastodontrullen Ben-Hur från decenniets sista år. En judisk prins i Jeruslaem kring år 0 blir förråd av en romersk vän och tvingas bli slav. Vi får följa hans resa mot frihet och hämnd via galärer och gladiatorspel, men under resan kommer han också till att möta något annat som påverkar hans själ. Ett mäktigt epos på 3,5 timme med makalösa miljöer och ett lysande narrativ. Det blir aldrig tråkigt och att få följa någons liv på det här sättet och arbetet med actionscenerna utan den moderna teknik som kommit senare är otroligt spektakulär. Hästkapplöpningsscenen är episk! Dessutom är musiken fantastisk och Charlton Heston gör en historiskt bra insats. Filmen är en av de tre som lyckats vinna 11 oscars (var nominerad till 12) och detta vid en tid då kategorierna var färre än idag.