Visuell trycksvärta

the French Dispatch
 
 
 
Prenumeranter över hela världen uppskattar den välgjorda tidningen posterad i en pittoresk fransk stad. Nu har dess mångåriga tillika legendariska redaktör avlidit och vi får ta del av det allra sista numret...
 
Det är alltid ett nöje att avnjuta Wes Anderson och även om han har en stil som går igen är det variation i utförandet. Denna gång är det små fristående historier (artiklarna) och inte en sammanhängande berättelse. Han har tidigare gjort en del stop-motion men nu varvar han spelfilmen med klassisk animation.
 
Visuellt är detta nåt av det bästa han gjort och det vill inte säga lite (Grand Budapest Hotel, Life Aquatic, the Royal Tennenbaums mm). Men han har gjort starkare berättelser. Av de 5 gestaltningarna tycker jag 2 är fantastiska, 1 är riktigt bra och 2 är ganska slätstrukna. Men rakt igenom finns den sköna humorn, de makalösa kulisserna, den grafiska briljansen och en utmärkt dialog. 

Ensemblen är stor och mäktig. Vi har exv Benicio Del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Frances McDormand, Timothé Chalamet, Jeffrey Wright, Owen Wilson, Christoph Walz, Willem Dafoe, Edward Norton, Saoirse Ronan, Elisabeth Moss och förstås Bill Murray. De flesta har gjort filmer med Anderson tidigare. 

Någon kanske tycker det är lite rörigt och tempot är högt, men jag tycker att det är fantastiskt. Känslan, musiken, humorn och de medryckande, absurda historierna fungerar klockrent. 

Klarar Bechdeltesten 
 
4/5 (7/10) och plats 413 på den uppdaterade topplistan 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0