Supermånga superfilmer

Spiderman - Far from home
 
 
 
Den stora kampen är över och Avengers har stigit tillbaka. Vem ska axla manteln och beskydda jorden mot nya hot? Peter Parker känner sig inte redo. Han ska på skolresa och hans plan är att äntligen berätta för MJ hur han känner, men när ett nytt mystiskt hot dyker upp går det inte att fly sitt ansvar...
 
Marvel avslutade nyss en serie av filmer, men drar genast igång med nya. Här har man lagt de mörka och seriösa tonerna på hyllan och satsar på en lättsam, humoristisk film i collegestil. Storyn är ganska tunn men räddas av en ganska snygg (och ganska väntad) vändning och bra skådespelare. Humorn är skön, trots vissa brister som den lätt ålderstigna Europa-stereotypen och vissa trötta karaktärer. Det är inte så spännande, men mycket underhållande och sjukt snyggt. Viktigast blir Parkers karaktärsutveckling och kärlekshistorien, som är söt, men om man jämför den med den elektriska känslovågen mellan Kirsten Dunst och Tobey Maguire i tidigare alster är detra en liten stilla krusning på ytan. Det är väldigt lite som berör trots några försök att lyfta in relationen till Tony Stark. Så om ni ska se den är det för underhållning, humor och visuell perfektion. 
 
3/5 (6/10)
 
 
X-men - Dark Phoenix 
 
 
 
I samband med en räddningsexpidition i rymden får Jean Grey en förnimmelse av vilka krafter hon egentligen besitter. Men är det möjligt att kontrollera denna urkraft...
 
Jag är ett stort fan av X-men och älskar de gamla filmerna, men tycker de nya håller hög klass också. Bland de nya är ”first class” och ”Days of future past” bäst medan ”Apocalypto” uppvisade brister som även syns här.
 
Det är en bra film. Skådespelarna är riktigt bra (främst Sophie Turner och James MacAvoy. Jag tycker att Fassbender och Lawrence får för lite utrymme i den här), visuellt är det strålande och även historien håller, men något saknas.
 
Huvudproblemet för mig är nog att historien redan har berättats en gång i ”the last stand” och det mesta är både starkare, mäktigare och mer berörande i den versionen. Man gör också vissa misstag. Skurken känns ganska oviktigt och behandlingen av Ravens karaktär är ovärdig. Man får tänka till, men några plotholes (som antyds i många forum) är det nog inte. ”Days of future past” skapar två parallella X-men med olika förlopp. 
 
Klarar Bechdeltesten
 
Knapp 3/5 (6/10)



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0