Den vedervärdige mannen i Chile

 
Colonia
 
 
En brittisk flygvärdinna och en tysk fotograf dras in i militärkuppen i Chile 1973. Eftersom Daniel (fotografen)  öppet stöttat president Allende är han en nationsfiende och tas till ett mystiskt läger i skogen. Lägret är en kombination av tortyrkammare för Pinochet och en extrem sekt/klosterverksamhet driven av tysken Paul Schäfer, vars samarbete med Chiles militärdiktatur genererar vapen för dem och ger honom fria händer. Lena (flygvärdinnan) inser att om hon ska kunna finna sin älskade igen måste hon gå med i sekten. Men hon vet inte vad hon ger sig in på...  
 
Colonia Dignidad var en ökänd plats i Chile och dess förfärliga verksamhet fortskred i nästan 40 år innan den avslöjades. Militärdiktaturen har inte ställts till svars, men Paul Schäfer blev iaf dömd till 33 års fängelse. I lägret fanns två delar. En del där militären fängslade regimfiender och torterade dem, en del som var ett arbetskloster där kvinnor, män och barn hölls åtskilda. Schäfer ledde sekten brutalt och framförallt kvinnorna straffades hårt för sina "synder". Generellt verkar han ha sett på kvinnor som horor och brutal misshandel hörde till vardagen. Det allra värsta var nog ändå hans lilla gosskör som han ständigt förgrep sig på.
 
Den här filmen är riktigt bra. Det är otrevligt och spännande. Michael Nyqvist gör sig riktigt bra som den äckliga sektledaren och det är lika sorgligt som vanligt att se hur vissa människor kan förskansa sig makt i religionens namn och hur brutalt man kan missbruka och missförstå kärleksbudskapet. Emma Watson är en personlig favorit. Hon har inte gjort så mycket film sedan Harry Potter och hon gjorde inga filmer vid sidan av då. Hon väljer mao med omsorg. Daniel Brühl slog igenom med underbara "Goodbye Lenin" och fick sitt internationella genombrott med "Inglourius Basterds". Nu är han med i det mesta och sköter sig utomordentligt.
 
Klarar Bechdeltestet
 
4/5 (7/10) och plats 450 till detta gastkramande och hjärtskärande drama
 
 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0