På 60-talet var konkurrensen från TV benhård och publiksiffrorna var vikande samtidigt som filmkonsten fick mer respekt som konstform än någonsin tidigare. Politiska filmer bakom järnridån, realism från Frankrike och Italien och förstås Ingmar Bergman, blandades med nydanande skräck och action. För att konkurrera med TV bestämde man sig för att tänja mer på gränserna i film med råare våld och starkare kärleksscener.
17. Örnnästet
Spännande brittisk thriller från det klassiska filmåret 1968 om ett avgörande fritagningsförsk mot slutet av andra världskriget. Snygga miljöer, bra skådisar och rafflande handling.
16. Butch Cassidy and the sundance kid
En medryckande film från 1969 med ett öppet slut som blivit vida känt och ständigt diskuterat. Hur gick det egentligen?
15. 7 vågade livet
Nämast briljant remake på Kurosawas klassiker "de sju samurajerna" (kom 1960)
14. Harmonica
Mycket Western på min 60-talslista, men jag tycker att de allra bästa alstren i den genren kommer från denna era.Det här är verkligen en klasissk "the lone gunman"-rulle. Kallas också för Once Upon a Time in the West och kom filmåret 1968.
13. the Good, the Bad, the Ugly
Själva sinnebilden av en western. Vem har inte nynnat på Ennio Morricones klassiska musik och sett Clintan framför sig? (Kom 1966)
12. Dr Zjivago
Lång vacker romantsik krigshistoria från 1965. Huvudkaraktären Juri Zjivago kämpar med att bevara sin humanism och idealism samtidigt som revolution, krig och folkmord pågår omkring honom
11. Planet of the Apes
Mästerverket från 1968 där en förvirrad pilot hamnar i någon sorts "rymdstorm" och landar på en planet där aporna styr och människorna är i burar.
10. Att angöra en brygga
Hasse och Tages fantastiskt roliga film från 1965 som faktiskt handlar om precis det titeln anger. Två båtar med semestersugna vänner försöker att angöra en brygga. Endast ena båten lyckas med uppgiften och saker går sönder. Dessutom blir det lite blandat vilka av resenärerna från de olika sällskapen som kommer i land och inte.
9. Djungelboken
Disneys 19:e storfilm (numera finns det 62) från 1967 om Mowgli som uppfostras av en vargfamilj i den indiska djungeln. I Sverige ikoniserad via julaftonsprogrammet där en scen ingår.
8. Bonnie and Clyde
Den klassiska berättelsen om två gansters som lyckades charma USA. Bonnie & Clyde blev närmast att betrakta som rockstjärnor fast de rånade banker. Filmen (från 1967) är mycket bra och också den rulle som brukar få representera det nya våldet på vita duken som var så rått och blodigt att det ibland kallades röda duken.
7. to kill a mockinbird
Den fantastiskt vackra historien från 1962 om advokaten i den lilla staden i den av depressionen hårt drabbade amerikanska södern som tar på sig att försvara den svarta man som står anklagad för en våldtäkt han omöjligt kan begått men som samhället ändå kräver att han döms för. Berättelsen förmedlas ur barnens perspektiv och framförallt lilla Jean-Louise, som kallas Scout och är vad man på den tiden hade kallat en "pojk-flicka". Otroligt fin och modig film.
6. Sound of Music
Ultraklassikern från 1965. En underbar romantisk berättelse placerad i ett Österrike som för tiden drabbats av den nazistiska anschlusspolitiken. En av få musikaler som når mina listor. Jag älskar att gå på musikal, men på film tycker jag sällan det fungerar. När det väl fungerar blir det dock oerhört bra. Många har haft en traditiion att se den här kring nyår.
5. the Birds
Mästerskräck av Hitchkock från 1963 där en kuststad plötsligt drabbas av ett mystiskt och tillika läskigt fenomen där fåglar samlas i stora flockar och attackerar människor. Tekniken har förstås sprungit ifrån den en del idag, men storyn och känslan är så välgjord att det håller ändå
4. Psycho
Ett snäpp bättre är hans film från 1960 om kvinnan som kommit över pengar och som gömmer sig på ett mystiskt motell. Riktigt läskig än idag!
3. 2001 a space Odyssey
Stanley Kubricks mästerverk från toppenfilmåret 1968 som var så välgjord att det bidrog till rykten om att mästerregissören hjälpte till med en konspiration kring månlandningen 1969. Man förundras över hur bra rymdscenerna är. Dessutom är andra halvan av filmen (den första halvan är svår och filosofisk) intensivt spännande. En makalös film!
2. the greatest story ever told
Många försök har gjorts att berätta den mest lästa historien av dem alla. Den (oavsett tro eller livsåskådning) fascinerande berättelsen om Jesus från Nasaret. Den pågående TV-serien the Chosen är bäst (otroligt varm och innerlig) och filmen Risen från 2016 är bra, men den berättar bara delar. När det gäller långfilmer är den här från 1965 med Max Von Sydow som en varm och humoristisk Jesus fortfarande i särklass.
1. Dr Strangelove - or how I learned top stop worrying and love the bomb
60-talets bästa film är Stanley Kubricks galna komedi där galna generaler och ännu galnare rådgivare ser till att skapa ett eventuellt kärnvapenkrig helt i onödan. Peter Sellers spelar tre roller och gör det briljant. Otroligt rolig och tänkvärd!