Oscars, guldbaggar, trötthet och framtiden

Min blogg har nog aldrig stått så här still och det beror på enorm trötthet. Under en längre tid har jag sett mindre film än vanligt och än mindre orkat blogga om film, men nu kommer våren och orken. Först ska jag se mig ifatt på några galavinnare, sedan blir det att ta sig an det intressanta filmåret 2019
 
Oscarsgalan
 
 
 
Ett trevligt evenmang. Denna gång utan stora manifestationer och inte så många magiska ögonblick. Känns lite som ett mellanår. Tydligt ändå att filmbranschen har blivit jämlikare. Det märks både i representationen på scen och bland vinnarna. 
 
Green Book - En av de filmer jag faktiskt bloggat om här vann alltså pris som bästa film. Ett ganska lättsamt drama om ett allvarligt ämne. Inget mästerverk i min mening, men riktigt bra var det och Mahershala Ali är väl värd sin andra raka Oscarsstatyett för sin roll. 
 
Kostymdraman var annars ett stort tema 2018. Flera filmer och serier om engelska kungahuset, och då i synnerhet drottningarna, dominerade. Jag har inte sett allt, men har påbörjat the Favourite, en film med riktigt duktiga aktriser och vad det verkar riktigt skön känsla. 
 
Roma var en ovanligt mångnominerad utländsk film och den finns på Netflix så det blir nog nästa projekt att se detta italienska drama. 
 
Black Panther sticker ut på flera sätt i historien. Inte bara är det (bättre supersent än aldrig?) den första långfilmen med en svart hjälte utan också den första superhjältefilmen någonsin som nominerats till bästa film. Inte ens the Dark Knight lyckades med den bedriften (även om den kanske borde blivit nominerad). Sedan 2009 har man ökat från att nominera 5 filmer för bästa film till att nominera 8 och det ökar förstås chanserna, men den historiska nomineringen är ändå ett faktum att uppmärksamma. Filmen knep också tre statyetter på galan även om den inte erhöll detta pris. 
 
Musikfilmerna var ett annat kul tema. Bohemian Rhapsody hade flest nomineringar, men vann ”bara” fyra. Den måste jag förstås se. A star is born är också hyllad och även om jag har svårt för Bradley Cooper stod han och Lady Gaga för galans höjdpunkt när de sjöng duetten från filmen, vilken också vann priset för bästa låt. 
 
 
Guldbaggegalan
 
Även här kändes det som att 2018 var ett mellanår, särskilt efter 2017 som är ett av Sveriges mest framgångsrika filmår någonsin och med en gala som både innehöll ”tystnad tagning” och de starka hyllningarna till alla tragiska bortfall. 
 
Det nya fenomenet att så kallade ”amatörer” tar de stora rollerna och vinner priserna framför näsan på etablerade och skolade skådisar kvarstår och är intressant. Samma fenomen finns inte i tex Hollywood. 
 
Gräns var årets bästa svenska film och den kommer jag se så snart som möjligt. En otroligt intressant skildring av utanförskap med två människor som inser att de egentligen är troll. 
 
 
 
Filmåret 2019
 
2019 blir ett fullspäckat år för cineaster. Det kryllar av intressanta premiärer. 
 
 
 
Captain Marwel - redan i veckan kommer en mycket intressant premiär. En av mina nya favoritskådis Brie Larson går in i rollen som den kanske starkaste Marwelhjälten. 
 
On the basis of sex - Superstjärnan Felicity Jones i ett verklighetsbaserat drama om en pionjärkvinna som slåss i en mansdominerad värld 
 
the house that Jack built - Redan innan Lars von Triers nya skapelse har haft premiär har den mött kritik. Matt Dullon spelar en seriemördare vi får följa under 12 år. Tydligen brutalt och på gränsen på alla sätt, som Trier brukar vara
 
Sunset - Ungersk film av samma regissör som gjorde Sauls son. Denna gång handlar det om tiden för flesta världskriget och en stark kvinna i Budapest. 
 
Ovan Babylon - Mycket intressant film om en man som drömmer om att kunna visa det vackra Irak istället för den mörka mediabilden. Hans projekt är att flyga med luftballonger över Mesopotamien och visa stilla vackra bilder, men när IS dyker upp hotas hela projektet och mer därtill. 
 
Once upon a time in Hollywood - Tarantinos sista film måste man förstås se. Det handlar om Manson Family-sekten och mordet på Sharon Tate och det kryllar av stjärnor: Al Pacino, Margot Robbie, Leonardo Di Caprio, Dakota Fanning, Brad Pitt mm
 
Dumbo - Inte mindre än tre nyversioner av gamla Disneyklassiker kommer i år. Först ut är elefanten som kan flyga med öronen. Eftersom den tecknade är så gammal ser jag definitivt en mening med en nyversion. 
 
Aladdin - när jag såg att Guy Ritchie skulle regissera hoppas jag på att man skulle våga göra något nytt och inte som med Skönheten och Odjuret bara göra samma film som den tecknade, men efter att ha sett bilderna på Will Smith som anden blir jag mer än skeptiskt. 
 
Lejonkungen - Att ge sig på denna ikoniska klassiker från 1994 är dömt att misslyckas. Tror det blir svårt att återskapa känslan eller göra nåt helt nytt. 
 
Jurtjyrkogården - Jag är inget fan av skräck, men flr et andra ser denna nyversion av Stephen Kings klassiker intressant ut 
 
Avengers - end game - Den senaste Avengersfilmen var en av de bästa superhjältefilmer som gjorts så nog hoppas man på avslutningen. 
 
Dark Phoenix - I samma genre men i ett annat universum är det dags för en mycket intressant X-menskapelse med GOT-stjärnan Sophie Turner i rollen som den dualistiska Jean Grey.  
 
the new mutants - och fortsättning på mycket lyckade och mörkgråa Logan kommer också. Och där är Maise Williams med
 
Mirai min lillasyster - Studio Ghiblis kreationer får man inte missa och här verkar det vara i stil med Your Name. Tidsresor och berörande relationer. 
 
Toy Story 4 - Ett av Pixars flaggskepp får ännu en uppföljare och hittills har det varit kanonfilmer  
 
Frost 2 - Uppföljare till enorma succéer är alltid problematiskt, men trailern ser seriös o intressant ut. 
 
Star Wars IX - Och så fortsätter Star Wars-sagan
 
Little Women - Året avslutas med en ny adaption av en av litteraturhistoriens största klassiker. Boken Joey lägger i frysen när den blir för stark. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0