Hon reser sig igen

Captain Marvel
 
 
Kree hotas av terrorister och Vers får göra sitt första uppdrag som elitsoldat, men efter en närkontakt med fienden känns inget självklart längre och när hon hamnar på jorden börjar hon förstå att hennes ursprung är ett annat och att svaren finns på den blåa planeten...
 
Å ena sidan är det här bara en i raden av alla Marvelfilmer och själva ploten är enkel och förutsägbar. Å andra sidan är det första gången en kvinnlig karaktär får sin egen film och själva karaktärsuppbyggnaden tillhör filmens styrkor. Vers eller Carol Danvers, som hon egentligen heter, ankomst till jorden är snillrik och humoristisk. Hon hamnar i en videoaffär, kollar in ”Det rätta virket” och skjuter en ”hotfull” pappfigur föreställande Arnold Schwarzenegger. Hennes bakgrund som pilot är medvetet gjord så den liknar Top Gun och det finns t.o.m. en katt som heter Goose. Katten är för övrigt en underbar comic relief genom hela filmen.
 
Samspelet mellan Brie Larson och Samuel L Jackson är en annan toppnotering i framställningen och jag uppskattar de små insticken om kvinnliga förebilder och dylikt i tematiken, där huvudspåret är en kvinna som setts som underlägsen och som blivit utskrattad och bortratad, men som alltid rest sig och som i slutändan är en av de allra starkaste. 
 
Att filmen utspelar sig 1995, före de flesta Marvelfilmer, är positivt och man har lyckats med 95-känslan. Arbetet med att få Jackson att se 25 år yngre ut imponerar. Till bristerna hör tex tråkiga actionscener och en tråkig skurk
 
Klarar Bechdeltesten 
 
Totalt sett en bra film 3/5 (6,4/10)
Andreas
2019-03-14 @ 23:57:10

Wonder woman är väl före som med kvinnlig karaktär som får egen film?

Svar: Ja. Fast hon är DC
Robodan




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0