Grymt och Grisigt

Okja
 
 
 
En gyllene gris in en utsträckt hand, ett grymt mirakel i ett skruvstäd... Den nya tekniken har möjliggjort att skapa nya perfekta varelser och resultatet är denna gången supergrisar. Okja är en av dem, den mest häpnadsväckande av dem alla. Okja har växt upp på landet i de Sydkoreanska bergen tillsammans med Mija, en klok och modig liten tjej. Helt fritt från storstad, industrier och köttmarknad, närmast paradisiskt tills verkligheten kommer ikapp...
 
Filmen om Okja får nog ses som en klassisk kritik av snikna kapitalister, som är beredda att ljuga och bryta mot alla moraliska regler för sin profit, och köttindustrin i synnerhet. Somliga har kallat den "veganpropaganda" men det håller jag inte riktigt med om, även om den skulle kunna användas i det syftet. Den fungerar också som en allegori. Framförallt den mörka finalen ger oss kopplingar till utrotningsläger och dylikt. Man har valt att blanda allvaret och den realistiska unga protagonisten med närmast parisiska porträtt av samtliga sidokaraktärer. Särskilt de onda framställs och ageras (av Jake Gyllenhall och Tilda Swinton) groteskt överdrivet. Även djurrättsaktivisterna med Paul Dano i spetsen är spetsigt stereotypt stöpta. Bäst är lilla Seo-Hyun Ahn och CGI-kreationen Okja. Regissören Joon-ho Bong är kanske sydkoreas hetaste och i ungefär halva filmen talas det koreanska.
 
Underhållande och stundtals berörande 
 
Klarar Bechdeltesten
 
3/5 (6/10)
 
Om någon undrar varför det varit så få uppdateringar på sistone så beror det både på att jag arbetat mycket och att jag sett ett gäng tråkiga/helt OK men inget att rekommendera, filmer som: Bilar 3, the Call, unstopable, goal mflNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0