Galet starkt

Galna av lycka
 
 
 
Vid ett vackert kloster i Italien ligger en villa med ett boende för institutionaliserade kvinnor. Miljön är positiv och personalen kärleksfull, men det är ändå inte alltid lätt att vara ofri. Så när bipolära Beatrice och manodepressiva Donatella är på utflykt och får en chans att smita tar de den...
 
Det omaka paret ger sig ut på en galen resa med ständig risk att bli utnyttjade, med ständig risk att råka i luven på varandra, med ständigt hopp om livsglädje och vänskap.
 
Paolo Virzi har skapat en mycket vacker film om hur det är att försöka passa in. Hur viktigt det är hur personer omkring oss behandlar oss och den ständiga frågan: Vad är normalt? Och vad är det som säger att normen är bäst?
 
På många sätt är det en klassisk och komisk roadmovie, men man sätter ständigt skrattet i halsen och Valeria Bruni Tedeschis otroligt välgestaltade karaktär är så påfrestande att man ibland nästan vill trycka på spolknappen. Sedermera visar det sig att det är Micaela Ramazottis lite stillsammare karaktär det egentligen handlar om och jag fångas helt. Slutet är enormt starkt och mina ögon fylldes av tårar. Varmt, men mörkt och svårt. En käftsmäll och en kram!
 
Klarar Bechdeltesten
 
Knapp 4/5 (7/10) och plats 393 på den uppdaterade topplistan. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0