In medias res

Netflix är en tjänst jag använder mig mycket av. Bäst just nu är, som jag skrivit om tidigare, den briljanta och välproducerade serien Black Mirror, men de producerar även mer och mer film av ganska skiftande kvalitet och med olika budget pch köper även in på samma sätt. Jag älskar ju Sci-Fi och thriller och dras till dem. Det här har jag sett:
 
Drishyam
 
 
 
 
En objuden gäst skapar en situation som ändar i tragedi. Pappan i familjen är beredd att göra vad som än krävs för att hjälpa sin familj...
 
Indien är ett väldigt stort land med ett flertal stora språk. Bollywood är världens största filmmarknad. Det leder bla till att det finns, inte mindre än, sex olika versioner av denna film, en för var och en av de stora språkgrupperna. Jag har sett hindi-versionen, som är den mest påkostade och kraftfulla, men också spolat igenom både originalet (som är på Malayalam) och Tamilversionen. Versionerna är så lika varandra att det egentligen är samma film i mångt och mycket. 
 
Denna kreation passar inte in i den sedvanliga Bollywoodstereotypen med kärlek, hjältar och dans utan är en drama/thriller. Musiken är mycket kraftfull och hela framställningen är så teartral att det ofta blir lite orealistiskt plus att vi blir skrivna på näsan, men det är också välgjort och spännande. Jag tycker det är både medryckande och underhållande. Det går inte att komma ifrån att man stör sig på de patriarkala samhällsstrukturen och att det är helt OK med barnaga, samtidigt som produktionen också innefattar en del samhällskritik (främst mot polisens arbetsmetoder) och upplyftande av kvinnors utbildning. 
 
Historien är i grunden god, miljöerna är fina, de etiska dilemmana är allmänmänskliga och slutet är mäktigt!
 
Klarar faktiskt Bechdeltesten 
 
3/5
 
Extinction 
 
 
 
En dag kommer plötsligt invasionen, en invasion man på något sätt alltid väntat sig, men nu verkar målet vara utrotning. Går det att överleva denna frenesi?
 
Som rubriken på detta blogginlägg antyder kastas vi ganska rätt in i handlingen utan djupare förklaring. En pappa har ständigt återkommande mardrömmar om en invasion, ingen tror honom, tills den plötsligt kommer en dag. 
 
Idén är jättebra. Skådisarna fungerar och twisten likaså, men ändå är det mycket kvar för att bli riktigt bra. Man hade behövt jobba några varv till med alla element. 
 
 
2/5
 
Spectral
 
 
 
När fredsbevarande trupper är på rutinuppdrag i ett konfliktfyllt Balkan stöter de på något som verkar vara spöken. En energiexpert och professor kallas in...
 
Återigen en film som startat förhoppningsingivande, men den här faller platt och blir slutligen ganska tråkig och fånig. 
 
2/5
 
Revolt
 
 
 
En amerikansk soldat, placerad i Östafrika tappar minnet och möter en fransk hjälparbetare. De båda får nu försöka ta sig till säkerheten medan någon sorts robotinvasion pågår. 
 
Här kör man in medias res på riktigt. Vi kastas in rakt i handlingen utan förklaring och lämnar den lika oavslutad. Kanske därför det fungerar mycket bättre. Att den dessutom utspelar sig på den afrikanska landsbygden bidrar än mer till en realistisk känsla. Välgjort!
 
3/5
 
Chappie
 
 
 
 
De framtida australiensiska polisen har utrustats med intelligenta robotar som har effektiviserats något otroligt, men vad händer om de börjar känna för mycket känslor?
 
Samma folk som låg bakom briljanta Distric 9 har här försökt sig på en ny kreation, men trots en charmig robot och ständigt lika superba Dev Patel blir det ganska platt och en misslyckad upprepning. 
 
2/5
 
Deadpool 2 (ej Netflix)
 
 
 
 
Deadpool är tillbaka. Denna gång försöker han sätta ihop en gruppsuperjältar likt the Avengers eller Justice leauge, men X-force har inte riktigt samma arsenal. I den flesta draften ingår bla Domino, hennes superkraft är tur. Dessutom ingår Peter, som inte har några superkrafter utan bara ville hänga med...
 
I uppföljaren till den suveränt roliga och annorlunda antihjältens första steg på vita duken är storyn svagare och överraskningseffekten när Deadpool bryter tredje väggen blir inte lika stor, men roligt är det. Riktigt roligt stundtals. Och visst är det ändå lite berörande ibland. 
 
 
3/5



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0