IRL eller online? Det är frågan

Ready Player One
 
 
 
I en framtid där människan slutat bry sig om att försöka röja upp i smutsen flyr alla istället in i en mäktig virtuell reality-värld som heter Oasis. I Oasis kan man bli och vara vad som helst och om man jobbar på det blir man starkare och rikare. De som siktar allra högst är de som deltar i den stora tävlingen; jakten på de tre nycklarna som öppnar upp allt...
 
Steven Spielberg ger sig in i dataspelsgenren med en äventyrlig och lättsam variant på dystopi. Den virtuella världen man byggt upp är härlig och fullspäckad av film- och spelreferenser från 70-talet och framåt. Vissa saker är underbara som att en av nycklarna finns gömda inne i ”the shining” och att protagonisten färdas i en Delorean (Tillbaka till framtiden). Själva historien är klassisk och enkel och utan stora överraskningar. Jag tycker att man hade kunnat göra tredje akten mer raffinerad och från en viss charmig fräschhet blir det där ganska klyschigt. Men klart underhållande, stor igenkänning och hög mysfaktor kring den mytomspunna spelskaparen. 
 
Sevärt 3/5 (6/10)
 
Jumanji
 
 
 
En grupp gymnasieungdomar som råkat få kvarsittning tillsammans finner det gamla spelet Jumanji när de städar ett förråd och sugs in i spelet. I form av de avatarer de valt måste de nu ta sig i mål och rädda Jumanji om de inte vill vara fast inne i en virituell djungel för alltid...
 
I nyversionen av den klassiska filmen har brädspelet uppdaterats till ett typiskt TV-spel och ganska lite påminner om originalet. Grundhistorien är oerhört klassisk med de som är lite utanför som sätts ihop med de populära snyggingarna och finner både vänskap och kärlek samt utvecklad litegrann. Filmens höjdpunkter är driften med typiska TV-spelsmoment och karaktärer, som när en av tjejerna konstaterar hur opraktisk hennes klädsel är för djungeläventyr eller att snyggingen förstås blivit en medelålders man (i form av Jack Black). Men på det stora hela blir det ändå för klyschigt och tråkigt för att ge nåt.
 
Visst underhållningsvärde 2/5 (4/10) 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0