Dark salvation

Avengers - infinity war
 
 
Avengers är splittrat, utspritt och en skugga av vad det en gång var när hela universum hotas av sin största fiende någonsin. Thanos ser det som sin livsuppgift att rädda världen från sig själv. Reningen för världen går genom folkmord och för att lyckas med detta behöver Thanos erövra de kvarvarande ”infinity stones”. Är världen dödsdömd eller kan våra skamfilade superhjältar rädda oss en sista gång? 
 
Det här var en kraftfull filmupplevelse. Action, spänning och tunga trummor från första sekund. Tonen är mörk och påfallande många gånger blir det sentimentalt och berörande. Man har lyckats väl med hotet (antagonisten), som känns både skrämmande och oövervinnerlig, men också relaterbar och man förstår hans prioriteringar och offer. En annan sak man lyckats bra med är att mixa upp det mörka och seriösa med riktigt skön humor. Det levereras någon oneliner för mycket, men samtidigt är det ibland så att hela bion gapskrattar. Guardians of the galaxy-ensemblen och Thor är roligast och har också fått de flesta skämten. 
 
Det jag trodde skulle vara svårast var att tränga ihop så otroligt många hjältar, som vi ser här ovan, i en och samma film utan att det skulle kännas trångt, men det gick. Visst får några mer plats än andra, men det kändes aldrig särskilt krystat och i de flesta fall fyllde rollerna en funktion. Det hjälper till att skaran är så skamfilad. Thor har förlorat det mesta, inklusive ett öga och mjölner. Captain America är deppig, skäggig och sköldlös. Potts vill inte ha barn med Tony Stark pga hans sviktande hälsa, Bruce Banner har ”problem med potensen”, Spider-Man är oerfaren osv Representationen är bredare än någonsin med starka och välgjorda karaktärer som Gamora och Wanda Maximoff i nyckelroller och själva slagfältet förläggs till nyupptäckta Wakanda där Black Panther och hans stamfolk huserar. 
 
Dramaturgin är riktigt bra och 2,5 timma går i ett rasande tempo där man är ständigt underhållen. Visuellt är det makalöst och allra skönast var den häpnande tystnaden som lade sig när eftertexterna drog igång och hur nästan samtliga satt kvar och väntade in den obligatoriska extrascenen. 
 
Mixen mellan humor och allvar. Den suveräna skurken och avvägningen av karaktärer blir tillsammans med en del oväntade förvecklingar som helhet riktigt bra. Filmen har för tillfället 9,2 på imdb. 
 
 
Klarar Bechdeltesten (på gränsen)
 
Når troligen 4/5 (8/10) och plats 168!på den uppdaterade topplistan.
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0