När vindarna viskar ditt namn

Your name
 
 
 
En komet slår ner i Japan med katastrofala följder. 3 år senare upptäcker tonårstjejen Mitsuha, som är trött på sitt lantliv, att hon då och då byter kropp och liv med Tokyokillen Taki ett par gånger i veckan. Allt är både mystiskt och roligt till en början, men allt eftersom förstår de båda att det måste finnas en djupare mening...
 
Makoro Shinkai är en av alla de regissörer som växt upp med studio Ghiblis fantastiska animationer (med Miyazaki och Takahata i spetsen) och inspirerats till ett eget briljant filmskapande. Your Name är hans mästerverk! Animeringen och färgsättningen är bedårade vackra liksom den fina historien. Musiken är briljant i de mäktiga höjdpunkterna och kanske lite väl tonårsekande i andra delar. Japanska filmer innehåller nästan alltid ett rejält mått överspel och i anime ökas det ibland på. Jag stör mig stundtals på karaktärernas överdrivna reaktioner, men njuter mer och i den här filmen tycker jag oftast att röstskådespelarna och animatörerna finner balansen. Det här var riktigt, riktigt bra! Både spännande, roligt, medryckande och fint! Se den!
 
Klarar Bechdeltesten 
 
4/5 (7/10) och en hög plats som 293:a på den uppdaterade topplistan. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0