Det gör ont

Sameblod
 
 
 
I smärtsamt vackra fjäll, bland renar och norrsken växer söta och godhjärtade Elle-Marja upp. Tillsammans med sin lillasyster är hon ålagd att gå på en internatskola inne i byn. På skolan inser Elle-Marja både att hon har läshuvud och att hon tillhör en oönskad grupp i Sverige. Ett förfärligt kränkande besök från det rasbiologiska institutet i Uppsala blir vändningen. Elle-Marja vill inte längre vara ett "cirkusdjur". Hon beslutar sig för att gå och aldrig komma tillbaka...
 
Den vackraste och mest välfotade svenska filmen på åratal gör ont att se. De fina tjejerna får alla sina drömmar och hela sin självkänsla krossad av den svenska staten. I Anders Rezius anda mäts skallar och näsor och de samiska barnen får höra att "lapp skall vara lapp" eftersom forskningen visar att ni dör ut om ni bor i stan. Ändå ska barnen tvingas lära sig svenska och allt om hur bra landet är för alla andra. Det gör så ont att se hur Elle-Marja utsätts, kränks och berövas sitt människovärde till den grad att hon byter identitet och bryter med sin stackars syster. Lene Cecilia Sparrok spelar rollen otroligt bra och alla skådespelare imponerar, ett tecken på att regissören Amanda Kernell gjort sitt jobb med den äran. 
 
Det här är en stor skam för Sverige som vi inte gjort upp med. De systematiska kränkningarna av samerna har visserligen minskat och de har fått en del att säga till om, men än idag är fördomarna enorma och kränkningar av rättigheter och person sker gång på gång. Sverige har ännu inte skrivit på konventionen om ursprungsfolk! 
 
Klarar Bechdeltesten (med råge)
 
En stark, stark 4/5 (8/10) och plats 149 på den uppdaterade topplistanNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0