Méliès masterpiece

Resan till månen 
 
 
 
Vid ett möte på astronomiska klubben föreslår presidenten Barbenfoullis en tripp till månen. Efter lite bråk vill fem modiga medlemmar följa med. De bygger en kapsel, skjuts iväg av en kanon och når månen. Väl där får de slåss mot måninvånarna för att komma hem...
 
Georges Méliès 400:ade film är hans höjdpunkt och en enorm klassiker i filmvärlden. Scenen ovan, när rymdkapseln träffar Gubben i månens öga, är en av filmhistoriens mest kända. Idag ser det förstås mest roligt ut och det är svårt att bedöma en film så här i efterhand. 1902 var dessa 12 minuter film makalöst mäktig science fiction. Méliès var en fantastisk pionjär som uppfann många specialeffekter. Marin Scorceses "Hugo Cabret" är delvis baserad på hans liv. Om ni inte har sett denna kultklassiker så bara gör det. Den finns på youtube. 
 
3/5 (6/10)Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0