Varför är Gud tyst?

Silence
 
 
 
Två jesuitiska präster beger sig på 1600-talet till Japan för att undersöka hur det går för landets kristna och för att finna en präst som sägs ha försvunnit eller möjligen omvänts till buddhist. Kristna förföljs, torteras och dödas i landet så det är ett farligt uppdrag...
 
Martin Scorsese har gjort en väldigt filosofisk film full av lidande och död. Vad är det som gör att någon är beredd att dö för sin tro? Varför missionerar man och vill övertyga människor med sin tro? Varför förbjuder man människor att tro på det de vill? Vill Gud (om hen finns) att människor ska dö i hans namn? Vill Gud att man ska låta en massa andra människor dö i hans namn eller är det OK att låta honom ta smällen?
 
Diskussionerna är mycket intressanta och smärtsamt aktuella i en tid då förföljelse både av och från religiösa är nästan lika vanligt som då. Varför kan vi inte respektera varandra? Är det OK att dela med sig av något som gett en frid och glädje? 
 
Det är också intressant att se hur otroligt svårt svenska rescensenter har för filmer där ev en kristen kan framstå i god dager. Om det däremot rör sig om kristna som gör ont är det plötsligt kvalitet. 
 
Andrew Garfield övertygar i huvudrollen och filmen är mycket välgjord med autentiska miljöer och en dokumentär känsla. Möjligen kan jag tycka att det riktiga lyftet saknas. Det blir lite långt och i slutändan mer intressant än starkt. Slutet är på något sätt starkt och lite av ett antiklimax på samma gång. 
 
 
Ändock stark 3/5 (6/10)Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0