Deep down we're just wild animals

Fantastic Mr Fox
 
 
 
Mr Fox, en mycket skicklig hönstjuv, lovar sin fru att lämna brottets bana för ett lugnare familjeliv, men suget blir för stort och räven ger sig istället på en storstöt mot tre storbönder. Plötsligt är alla i fara...
 
Roald Dahl skrev boken, som filmen baseras på, under en mörk period i hans liv då hans fru var sjuk och ett barn hade dött i mässlingen. Det är nog anledningen till att Mr Fox är en familjefar som vill ta hand om allt och vara den stora hjälten alla ser upp till. Grundstoryn är bra med alla relationsbekymmer, avundsjuka och kärlek.
 
Men det är regin, av en av mina absoluta favoriter Wes Andersson, som är det absolut briljanta i detta ursnygga konstverk. Man har lyckats skapa en känsla som påminner om Tarantino/Coen trots att det samtidigt närmar sig familjefilm. Karaktärerna är genomtänkta och röster som George Clooney och Meryl Streep fungerar perfekt. Wes Anderssons matta färger är ett av hans signum och här blir det verkligen extra snyggt med underbara höstfärger. Hela scenografin och de makalösa dockorna får liv trots att det samtidigt är tydligt att man vill hylla den gamla tekniken. 
 
Idag görs de flesta animerade filmer med dataanimering och det är förstås den mest effektiva och moderna tekniken, men samtidigt måste man inte helt överge andra sätt att skapa rörelse. Stopmotiontekniken har används sen tidigt 1900-tal, men har aldrig kunnat göras snyggare än idag. Exempel på stopmotionproduktioner är Wallace & Gromit, Byggare Bob, Nightmare before christmas mfl. Senast gjordes det superbt i Kubo och de två strängarna, men jag har nog aldrig sett det snyggare än i detta smarta räv-kriminaldrama. 
 
4/5 (7/10) och plats 373 på den uppdaterade listan



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0