De oskyldiga

Agnus Dei
 
 
 
Polen 1945. En ung fransyska, som arbetar för röda korset, möter en desperat och villrådig nunna som leder henne till ett kloster i skogen. Innanför murarna finner hon ett antal höggravida systrar, vars situation har sitt ursprung i våldsamma sovjetiska soldater. Trots att kvinnorna är offer är oron stor för ryktet, skulden, skammen, domen. Vad är meningen?
 
Ett otroligt vackert, upprörande och berörande drama från i år. Det kan väl inte bli en oscar till ett polskt nunnedrama två år i rad, men jag tror ändå detta är en kandidat till bästa utländska film. Fotot och kameravinklarna är mästerligt och flera gånger även den stillsamma dialogen.
 
Själva historien (som baserats på verkliga händelser) är det mest berörande. Alla dessa mänmiskoöden. Hur ska ett nunnekloster hantera skandalen med en massa graviditeter? Vad ska de göra med alla barn? Vad tycker Gud? 
 
Det är mörkt och kallt både i luften och i folks hjärtan. Jag sitter och ilsknar till över den stolta, envisa, konservativa abbedissan och berörs djupt av de vackra scenerna med spirande liv, kärlek och hopp. Mycket fint!
 
Klarar Bechdeltesten. 
 
4/5 (7/10) och plats 328 i den hårda konkurrensen på den uppdaterade topplistan. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0