War is for braver men

Hacksaw Ridge
 
 
 
Han vägrade hålla i ett vapen, men han ville ändå kämpa för sitt land. Han blev hånad och hatad och t.o.m. ställd inför krigsrätt, men Desmond Doss stod på sig, blev trogen sina ideal och visade ett mod som gav eko...
 
Mel Gibson brukar gestalta hämndlystna och våldsamma hjältar och hans största regisuccé "Braveheart" visar män som dödar brutalt för sitt land. Även den här filmen badar i blod och visar närbilder på benslamsor och avslitna huvuden, men i fokus står en riktig antihjälte. Andrew Garfield känns väldigt trovärdig i rollen som vapenvägraren, vegetarianen och kristna idealisten Doss.
 
Diskussionen som förs i filmen är lika aktuell nu som då. Hur ska vi få slut på våld och ondska? Är pacifism naivt och fegt eller modigast och effektivast av allt. I Nazityskland sattes Jehovas Vittnen i koncentrationsläger för att de vägrade göra militärtjänst, Stalin beordrade mord på soldater som retirerade i strid. I USA blir Doss utmobbad, misshandlad och ställd inför krigsrätt. Men han var inte feg. Han ville inte döda någon, men var beredd att göra vad som helst för sina kamrater och inga krig och massaker har skapats av sådana människor. 
 
Filmen är otroligt snygg (Fantastiskt ljud och ljus) Musiken är riktigt mäktig. Historien börjar klyschigt och sockersött och vänder över i mäktig realism under andra halvan. Däri ligger filmens styrka. Krigets vansinne exploderar över både de rädda soldaterna och tittaren mycket effektivare när det korrelerar med den närmast naiva inledningen och den stereotypa humor som präglar soldatträningen (men jag uppskattar Vince Vaughn i den klassiska rollen). I eftertexterna är verkliga personer med och det skapar en riktigt fin band of brothers-feeling. 
 
Visst ser jag också brister i framställningen. Japanerna framställs onödigt stereotypt. Det blir ganska patriotiskt stundtals och det är lite ironiskt att en film som kritiserar våld satsar mest på att visa just våld. Men jag uppskattar verkligen att man hyllar en idealistisk vapenvägrare, som räddade många liv, till skillnad från Eastwoods "American sniper" som hyllar en psykopat som sköt barn. 
 
På imdb ligger den på skyhöga 8,7/10 av mig blir det en knapp 4/5 (7/10) och plats 350



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0