the new deal

Grapes of Wrath (Vredens druvor)
 
 
 
På en fullastad, gammal skrotig lastbil trängs familjen Joad medan ökenlandskapet passerar bredvid dem. De är på väg till det förlovade Kalifornien där det utlovas arbete som fruktplockare till skäliga löner. Men resan är svår och långsamt går det upp för resenärerna att resans mål inte är det paradis de eftersträvar...
 
Så har jag betat av ännu en sån där riktig klassiker, en av de mest hyllade filmerna genom tiderna. Det handlar om depressionens USA när vanliga vita medborgare tvingades lämna sina gårdar, bo i flyktingläger och jobba som slavar i sitt eget land. Den gamla politiska filmen från 1940 är smärtsamt aktuell än idag. I filmen bygger man stängsel och läger för att man tycker det kommer för många flyktingar från Oklahoma. Man svartlistar så kallade bråkmakare och polisen har nästan obegränsade befogenheter, vilket utnyttjas till övervåld och t.o.m. mord. Känns det igen? Trumps tankar om Mexico är inte allt för långt från detta.
 
Fotot, vinklarna och det politiska modet är fantastiskt för en film från 1940, men i övrigt finns en del brister. Slutet är ett antiklimax. Skådespelet är stundtals så teartralt och onaturligt att det sticker ut även för den tiden (Fonda är dock strålande rakt igenom) och transportsträckorna är lite väl många. Samtidigt är det stundtals mycket berörande, vackert och välspelat. 
 
En riktigt stark 3/5 (6/10) och plats 459 på den uppdaterade listanNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0