Bakom kulisserna

All about Eve
 
 
 
Ridån går ner efter ännu en bejublad föreställning av storstjärnan Margo Channing. I publiken står som vanligt lilla Eve Harrington hänförd som få. Denna dag är hennes lycka gjord. Manusförfattarens fru och tillika storstjärnans goda vän; Karen tar med sig Eve backstage för att få möta sin idol. Ganska omgående tar Margo den naiva och ödmjuka sparven under sina vingar. Men är Eve verkligen så oskuldsfull som hon verkar? Kanske är hon istället en lurig räv, som äter fåglar till frukost...
 
Bette Davis och Anne Baxter briljerar i detta cyniska porträtt av teatervärlden från 1950. Filmen är en långsam, dialogbaserad beskrivning av teatervärlden, men samtidigt en medryckande thriller med iskalla och beräknande karaktärer. Marylin Monroe hade inte fått sitt stora genombrott och gör här en liten biroll. 
 
Det är svårt att bedöma de gamla klassikerna när man tittar med dagens glasögon. Ofta blir jag lite besviken och tycker att det är ganska bra, men lite tråkigt och att det måste ses utefter sin tid och sitt bidrag till utvecklingen. Här blev jag inte besviken. Trots att det är tidsenligt i tex könsroller och miljöer så är detta ett ganska tidlöst drama om svek, ambition och framgångshets. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
4/5 (7/10) och plats 364 på den uppdaterade topplistan. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0