Alien apartheid

District 9
 
 
 
En dag anländer ett rymdskepp till jorden. Inte till New York. Inte till Paris, utan till Johannesburg. Sedan händer inget på länge. Tillslut tar sig militären in i skeppet och upptäcker miljontals utomjordingar undernärda och apatiska. Rymdskeppet är sönder och Sydafrika får helt enkelt ett flyktingproblem på halsen. Man bestämmer sig för att placera alla aliens i ett välbevakat läger. Med tiden blir de allt mer isolerade och lägret har blivit till slum. Missnöjet och misstron bland invånarna i Johannesburg är också stort, vilket leder till beslutet att tvångsomflytta samtliga utomjordingar till ett nytt läger långt utanför staden. Wilkus van de Merwe får ansvaret att genomföra operationen, men då börjar allt gå snett...
 
I en otroligt ojämn produktion följer vi en väldigt annorlunda protagonist, en riktig antihjälte. Huvudkaraktären är töntig, tafatt, inte så snabbtänkt och väldigt egoistisk. Filmen är som ram gjord som en mokumentär, men är till hälften en vanlig film. Det är inte alltid tydligt vad som är vad och tyvärr är de dokumentära delarna allt för flamsiga. Det är svårt att veta vad man ska tycka. Filmen är fylld av logiska luckor och växlar mycket i känsla, men det är samtidigt en mycket ovanlig och välgjord sci-fi med tydliga anspelningar på apartheidtiden i Sydafrika. Det, tillsammans med den ovanliga huvudkaraktären och hans utveckling, väger upp rejält för svagheterna. 
 
Vissa delar är knappt godkända, andra är genialiska. Det blir tillslut en knapp 4/5 (7/10) till en annorlunda historia och plats 352 på den uppdaterade topplistan. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0