Mea Culpa

Spotlight
 
 
Ett tips och en ny engagerad chef leder till att gruppen för grävande journalistik, spotlight, på Boston Globe börjar undersöka fall där katolska präster har förgripit sig på barn. Det visar sig snart att de har gett sig in på djupt vatten. Att granska kyrkan gör man inte utan motstånd och med tiden annalkas den närmast osannolika sanningen. Det här rör inte bara några präster utan är en del i en omfattande mörkläggning av ett enormt utbrett problem. Kanske finns det kopplingar ända till Vatikanen? Men kommer de tillåtas att göra undersökningen...
 
En rafflande och otroligt välspelad komposition med dialogen i fokus. Men mest är det otroligt sorgligt att uppleva den sanna historien om hur kyrkan på ett otroligt svagt sätt hanterade och t.o.m. tillät en stor grupp präster utföra den värsta formen av övergrepp man kan tänka sig. Aktionerna var inte bara fysiska utan ett övergrepp på en människas själ och tro. Det är smärtsamt att lyssna till de utsattas historier och se hur förtroendet för kyrkan i världen krossas. När det gäller ljussättning, musik, foto mm är filmen inget mästerverk. Jag tycker de kunde jobbat lite mer med symboliska bilder och musik. Men dramaturgiskt är det suveränt och särskilt de smärtsamma insikterna som görs mot slutet. Både Mark Ruffalo och Michael Keaton imponerar. 
 
Jag hoppas och tror att detta avslöjande har lett till att katolska kyrkan jobbar annorlunda med den här problematiken idag. Den nya påven har både erkänt problemet och lovat krafttag. Detta är inget som försvinner i en handvändning. Enligt en expert i filmen kan så många som 6% av prästerna vara pedofiler (celibatet, undanskymdheten och maktpositionen gör att pedofiler söker sig dit). 
 
Knapp men klar 4/5 (7/10) och plats 338 på den uppdaterade topplistan bland kategorierna. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0