the dark side of the moon

Rogue One
 
 
 
 
En föräldrslös flicka växer upp i universums utkanter och lever ett kringflackande liv utan mål och mening. När hon hamnar i ett av imperiets arbetsläger och får en chans att bli fri börjar hon dock så smått tro på rebellernas hopp om en bättre värld...
 
I en makalöst snygg komposition av smått geniala miljöer finner vi en ganska typisk äventyrsfilm där ett gäng hängivna soldater ska stjäla något från den mäktiga onda makten. En avhoppande imperiepilot har nämligen avslöjat var ritningarna till Dödsstjärnan och dess massförstörelsevapen finns gömda. Ska imperiet kunna besegras måste man hitta denna ritning.
 
Huvudkaraktären Jyn Erso (eminent spelad av Felicity Jones), en mycket rolig droid och en kung fu-liknande tempelvakt (Donnie Yen) hör till styrkorna i en film som annars saknar alla starka karaktärer Star Wars brukar leverera (förutom Vader då förstås). Eftersom det är en enkel sidohistoria blir det inte heller några stora frågor eller djupa insikter. Det är en rak äventyrsfilm, men det är ändå bra.
 
Filmens styrka (som en vän påpekade) ligger i att rebellerna inte framställs som ensidigt goda och att man måste offra nåt i krig. Alla syftningar och de gamla karaktärerna, som Grand Moff Tarkin gjord med cgi (skådisen dog 1994), lyfter verkligen. Det är spännande, medryckande och underhållande. Allra bäst är dock miljöerna. Ursnyggt!
 
Sedan går det ju inte att komma ifrån det roliga faktum att hela filmen är en sorts förklaring till det mest kritiserade i Star Wars-filmernas historia: Hur kunde Dödsstjärnan falla på det sätt den gör? Här får vi en god förklaring. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
Lite mer än bara sevärd, en riktigt stark 3/5 (6/10) och plats 479 på den uppdaterade topplistan



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0