Anime

Prinsessan Mononoke
 
 
 
 
Prins Ashitaka dödar en demon som hotar hans by, men i kampen skadar han sin arm och en process startar, vilken slutligen kommer förvandla även honom till en demon full av hat. Varje gång han blir arg är det ett steg närmare döden. Ashitaka får lämna sin by och söka efter skogsanden i de uråldriga skogarna...
 
Hayao Miyazaki är en mästare på att måla upp mytiska, uråldriga världar och han gör det varierat. Den här filmen är betydligt mer krigisk än han kändaste verk; Spirited Away, med eviga kamper och girighet. Jag sugs verkligen in i den magiska världen av spänning och uppskattar både de etiska funderingarna och alla de starka kvinnorna. I just den här filmen blir det inte lika omvälvande och oväntat utan mer en vacker och ganska konventionell kamp mellan gott och ont. 
 
Klarar Bechdeltestet. 
 
Riktigt stark 3/5 och plats 450. 
 
Bamse och Tjuvstaden
 
 
Lugnet har verkligen lagt sig bland kullarna där vår vän Bamse bor, eftersom nästan alla tjuvar har gett upp och blivit hederliga. Men Reinard Räv vill annat och genom att kidnappa farmor vänder han upp och ner på tillvaron...
 
Jag är uppväxt med de klassiska Bamsefilmerna med långsamma scener och Olof Thunbergs klassiska berättarröst, så det tog ett tag att vänja sig vid karaktärernas egna röster. Men visuellt är det en dröm att äntligen få se Bamses värld leva. Animationen och miljöerna är klockrena. Själva historien är ganska simpel och inte riktigt på Rune Andreasson-nivå, men ändå lite fin och hyfsat ihopsydd. Hoppas på en uppföljare med Krösus Sork som antagonist. 
 
Knapp 3/5



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0