Kan man någonsin komma hem?

Phoenix
 
 
 
I flera år gömde hon sig, men tillslut skicksdes Nelly till Auschwitz, en plats där hon blev så vanställd att hennes ansikte behövde plastikopereras vid hemkomsten. Väl hemma ska hon möta alla dem som var kvar och inte såg eller ville se vad deras land gjorde. Nellys man är en av dem...
 
Väldigt starkt ämne, i vilket det inte gjorts många tyska filmer ännu. Hur var det när kriget just hade tagit slut och offer och förövare började återvända? Hur ska man börja om? Kan man återvända och bli sig själv? 
 
Många frågor behandlas i detta stillsamma drama som tidsenligt är gjort i "film-noir"-stil med mörka scener, sneda kameravinklar och långa skuggor. Inledningen lovar dock mer än vad andra halvan levererar. Det blir en lång väntan på finalen, men när den väl kommer är den väl värd väntan. Magnifik slutscen!
 
Klarar Bechdeltesten
 
Totalt sett blir det en stark 3/5 (6/10) och plats 408 på den uppdaterade topplistan. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0