Att marschera mot alla odds

Selma
 
 
 
 Året är 1965 och en marsch inleds i staden Selma i ett Alabama präglat av rasförtryck och orättvisor. En grupp svarta under ledning av Martin Luther King Jr har bestämt sig. Det räcker nu. Allmän rösträtt måste gälla alla oavsett hudfärg. Men marschen över bron kommer istället färgas röd av blod...
 
Filmen Selma berättar, likt många andra historiska skildringar numera, om ett specifikt skede av en längre livsgärning. Här handlar det om kampen för röstregistrering för svarta i södra USA och de ickevåldsprotester som bemöttes med osedvanlig brutalitet och död. Nya bekantskapen David Oyelowo är otroligt lik mästertalaren och pastorn King både utseende- och röstmässigt, vilket förhöjer upplevelsen. Det är välgjort och engagerande, men det når inte ända fram tycker jag. Vi lär knappt känna någon mer än ev King och president Johnson, upplägget och klippningen förbryllar och det blir lite väl dokumentärt stundtals. Men soulmusiken är härlig och det är ändå mycket sevärt. 
 
Stark 3/5
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0