Utom alla tvivel

12 Angry Men
 
 
Tolv män blir inlåsta i ett rum, där de tillsammans ska finna sanningen. Sanningen bortom alla tvivel. 
 
Ett mord har begåtts. En man är död, en annan mans liv ligger i juryns händer. Det visar sig rätt snart att rättegången bara pekar åt ett håll: killen är skyldig och i juryn tycker också elva av medlemmarna att saken är klar. Men en man protesterar. Han är inte säker. 
 
Den här här filmen ligger 8:a på imdb och jag har så länge tänkt att det är en katastrof att jag inte sett den. Hur står sig då en film från 1957, vars handling nästan uteslutande består av samtal i ett rum kan man fråga sig? Svaret är att det här är så genialt att man nästan stumnar. Så tätt, så spännande, så starkt. Vilken dialog! Vilken dramaturgi! Vilka skådespelarinsatser!
 
Filmens höjdpunkt är för mig scenen då de tar paus i förändringens regn och ledaren för juryn gör en fotbollsmetafor som på något sätt sammanfattar hela historien. Suveränt! Ett mästerverk!
 
Rätt in på plats 53!



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0