en klassisk klasskamp

de sju samurajerna (shichinin no samurai)
 
 
En bybo i den lilla japanska bergsbyn råkar höra en konversation mellan ledarna i ett rövarband. De ska attackera byn när riset är skördat. Nu är frågan. Ska invånarna försöka slåss eller helt enkelt ge bort riset och överleva? Det blir en tredje lösning. Byborna ska försöka anställa några hungriga samurajer som kan tänkas vilja försvara byn mot mat och husrum...
 
Få filmer har fått sådan kultstatus som Akira Kurusawas mastodontrulle från 1954. Den innehar för tillfället tjugonde plats på imdb och hyllas av de flesta. 
 
Och visst är det på många sätt ett mästerverk. Filmen har en hel del nytänk för tiden. Snygga vinklar med banditer som väller ner över kullarna, en ny dramaturgisk uppbyggnad och det klassiska dova trummandet i bakgrunden. Karaktärspaletten är spännande och väluppbyggd, även om kvinnorna för en undanskymd tillvaro. Men det finns också brister. Övergången från teater till vita duken har inte gått smärtfritt och överspelet är stundtals påtagligt, särskilt hos Toshirô Mifunes bipolära karaktär "Kikuchyio" som bara är sprattigt glad eller rasande arg. Ändå är det lite av berättelsens viktigaste karaktär. Bönderna är oftast mycket teatralt gestaltade och platta i karaktären. Dessutom är de antagonistiska banditerna lite väl lättlästa i sitt mönster och en förstärkning av dem hade inte skadat. 
 
Till filmens fördelar hör att man problematiserar samurajernas ställning i samhället. De åtnjuter annars oftast en odelad hyllningsstatus i större delen av de alster som producerats i modern tid. Samurajernas kultur är fascinerande och full av visdom, men de var också en övre krigarklass födda att härska och det var något som förstås missbrukades av vissa. Här diskuteras ämnet på ett snyggt sätt. Framförallt är det en bra historia man målar upp.
 
Totalt sett är detta en klassiker som håller måttet, men topp 20 på 500-listan? Knappast! Det här är bra, men bara en svag 4:a för mig och plats 300. Tack vare att jag nu äntligen har sett denna klassiker ligger jag bara två filmer back från att ha sett hela topp-50 på imdb.
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0