(Tills döden skiljer oss åt)

Battle Royale
Den Japanska kulturen är på fall, ekonomin är i botten och ungdomsbrottsligheten blomstrar. Regeringens slutsats är att de unga måste lära sig respekt och lösningen blir en fruktansvärd lek med de ungas liv. Bråkiga klasser landet över deltar därför i en lottning och väljs klassen ut slutar en förväntad klassresa istället på en öde ö där de beordras att döda varandra tills bara en står kvar. Den pennalistiska leken övervakas av militär och möjliggörs genom speciella, oborttagbara, halsband, vilka exploderar om man bryter mot reglerna, befinner sig på fel ställe eller försöker ha sönder det. Om det finns mer än en person kvar efter tre dygn så blir resultatet med halsbanden detsamma. Eleverna skickas ut i turordning och får en väska med lite mat och förnödenheter, samt ett slumpmässigt utvalt vapen som kan vara allt från grytlock till automatvapen.
 
Känner ni igen det? Ja, detta är exakt samma grundidé som the hunger games bygger på, men denna japanska produktion är betydligt äldre och bygger på en äldre bok. Så det råder ingen tvekan om att Suzanne Collins har en inspirationskälla. Sedan bygger ju båda historierna vidare på den betydligt äldre "Flugornas Herre".
 
På grund av denna likhet är det omöjligt att inte jämföra de båda filmerna. Bristerna i Hunger Games ligger i att man försökt göra en tonårsfilm av en historia som är alltför mörk och brutal och man hamnar i någon sorts mellanting. Battle Royale klarar den biten betydligt bättre. Det är mörkare, vuxnare, rysligare och betydligt mer realistiskt. Karaktären på bilden ovan är otäckare än någon karaktär i the Hunger Games kommer i närheten av. Men även här finns det brister. Hela bakgrundshistorien om varför man utför dessa spel är så otroligt mycket mer genomarbetad och tilltalande i Hungerspelen än i Battle Royale, spelet är också bättre uppbyggt. Dessutom har filmen en vanlig Japansk approach (lättsamhet och romantik kopplat till action) som leder till alltför många kärleksmöten och "säga något fint precis innan jag dör"-scener. 
 
En mix av de båda filmerna hade blivit något riktigt, riktigt bra även om det är berörande, intressant, otäckt och medryckande även nu. För mig ligger dock Flugornas Herre ett snäpp över, inte för att den är äldre utan för att idén och dess politiska sprängkraft håller bättre. I Flugornas Herre handlar det nämligen om ett gäng ungdomar som råkar hamna på en ö och ska försöka leva tillsammans, i de båda senare är ungdomarna placerade på plats och beordrade att döda varandra.
 
 
jonas
2013-11-01 @ 10:17:12
URL: http://filmtips24.se

Gillar Battle Royal väldigt mycket. En spännande story som överträffar Hunger Games med "råge"
//Jonas




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0