(Att tiga är silver, men att tala är guld)

Franska "the artist" vann storslam på den senaste oscarsgalan och det är häpnadsväckande på många sätt. Filmen är inte bara fransk (dock engelskspråkig), utan både svartvit och stum. Filmen är en fantastisk hyllning till stumfilmen, med alla klyschiga drag, miljöer och överdrivna kroppsspråk, men det är taget in på 2000-talet på något sätt och ger därför en äkthet till det hela. Det hela är en enkel historia om stumfilmsstjärnan George Valentin som inte hänger med när talfilmen sveper in. Välspelat, välmusiksatt och fullt av snygg symbolik (allt har med tal att göra i olka metaforer) blir det ett verk väl värt sina priser. Men du måste orka med 1,5 timmar utan tal.
 
 
Om man vill se en annorlunda Christian Bale, som nedknarkad föredetting, så rekomenderar jag boxningsfilmen the fighter om legendaren Dicky Eklund. Bale, Wahlberg och Amy Adams gör alla kanonroller och miljöerna känns enormt autentiska. Filmen når väl inte de högsta höjderna, men är riktigt bra.
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0