7 - offret

To end all Wars



 


I raden av brutalt starka krigsskildringar på denna blogg är det här den sista och bästa. Till skillnad från klassikern "Bron över floden Kwai" så bygger den här berättelsen direkt på boken som blivit förlaga till båda filmerna. En skottsk division i den brittiska armén tas till fånga och sätts i ett japanskt fångläger, i Burma, under andra världskriget. Här får de inte bara arbeta med att bygga en järnväg utan utsätts systematiskt för brutal misshandel och förnedring iaf så länge de inte följer reglerna och "ärofyllt" underordnar sig. Det är också ett starkt möte och en krock mellan två stolta kulturer.

Men framförallt är detta en film om medmänsklighet, tro och egoismen som motpol. Till skillnad från de flesta Jesusfilmer så lyckas den här filmen verkligen visa vad ett offer verkligen innebär. Här offrar sig lägrets präst för den som minst av alla förtjänar det och som ändå inte fattar. Det är otroligt starkt och riktigt, riktigt brutalt. Tidernas bästa krigsskildring. Flera av skådespelarna är ganska okända för allmänheten, men Robert Carlyle är med och gör som vanligt en helt makalös insats, riktigt bra är även Kiefer Sutherland som amerikanen och Mark Strong i en helt annan roll än de ondskefulla gestaltningar han gjort de senaste åren. Allra bäst är nog ändå japanerna. Sakae Kimura spelar filmens starkaste karaktär, vaktchefen som tagit sin överordnades straff och jobbar i ett fångläger istället för i armén.

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0