26 - Hela människans historia på 90 minuter

Flugornas Herre






Ett gäng brittiska pojkar lider skeppsbrott och hamnar utan vuxna på en öde ö. På ön verkar det dessutom också finnas ett otäckt monster. Rädsla, organisationsbekymmer och små konflikter blossar upp ganska snart och det hela eskalerar till ett brutalt gängkrig.

Det finns visserligen ett mäktigt original från 1963, men jag tycker att filmatiseringen från 1990 är bättre, kanske för att jag såg den först, en version som nog många av oss sett i skolan. Svenska realityserien Robinson bygger snarare på den här idén än sin namne, men är förstås en blek kopia av detta mästerverk. Maktkampen mellan rättrådige och lillgamle Ralph och hans antagonist, tillika bäste vän, äventyraren Jack är så otroligt stark att hälften vore nog. Det här är utan tvekan en realistisk bild av mänskligheten i stort och det är inte särskilt orealistiskt som eventuell historisk händelse heller. William Golding, som skrev boken, fick Nobelpriset för historien och det säger väl en del om hur bra berättelsen är. Bara titeln är ju en genial omskrivning av det gamla djävulsepitetet Belsebub.

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0