24 - smärtsamt vackert

Efter bryllupet



 



Till tonerna av Sigur Rós "vaka" sveps vi in i ett myllrande Indien och ett barnhem där eldsjälen Jacob arbetar så svetten lackar. Jacobs organisation dras med stora skulder, så därför är det lika välkommet som oväntat när rika företagaren Jörgen erbjuder sig att donera en stor summa pengar med det kravet att Jacob möter honom i Köpenhamn. Det hela visar sig vara betydligt mer mångbottnat och komplicerat och Jacobs förflutna i Danmark kommer upp till ytan i en mäktig relationshistoria.

Detta är ett av de starkaste dramerna jag någonsin sett med skådespelarinsatser utöver det vanliga. Exempelvis gör Rolf Lassgård en helt makalös insats, långt bättre än jag tidigare skådat. Mads Mikkelsen är förstås suverän och likaså Sidse Babette Knudsen här ovan. För regin står geniet Susanne Bier och hennes melankoliska realism når här sin höjdpunkt i en film där hon låter kameran vara smärtsamt nära ansikterna.

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0