23 - "I thought you were an Ayran" "No, I'm a vegetarian"

Diktatorn





Vi befinner oss i Tomania vid tiden för andra världskrigets början. I den lilla staden befinner sig inte bara den förfärliga diktatorn Adenoid Hynkel här ovan utan också en fattig judisk frisör vars utseende råkar vara extremt nära diktatorns anlete. Dessa dubbelgångares vägar kommer att korsas på alla osannolika vis, och världen blir aldrig densamma. 

Detta är en av de roligaste filmerna genom tiderna. Mötet mellan Hynkel och Napaloni av Bacteria med spagettiincidenten som topp är så fruktansvärt roligt och samspelet mellan Chaplin och Oaki i de scenerna är svårslagna. Att filmen dessutom är inspelad år 1940 gör den så enormt utmanande och stark att man häpnar. Detta är mer än en politisk komedi!

Avslutningsvis måste jag ge er ett exempel på den makalösa symboliken i filmen. Detta är scenen då Hynkel leker med jordgloben. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0